Column van onze directeur

Waar blijven de oplossingen?

Foto: Vluchtelingen en migranten aan boord van de Aquarius op weg naar Valencia, Spanje waar de boot uiteindlijk aan land mocht. Foto: Lauren King/AzG

Nelke Manders

Directeur Artsen zonder Grenzen


‘We liggen nu in internationale wateren tussen Malta en de kust van Sicilië. De boot is overvol, we hebben veel meer drenkelingen aan boord dan waar het reddingsschip op berekend is. De mensen zijn nu al ruim 82 uur op zee.’


Deze noodkreet stuurde onze projectcoördinator Aloys Vimard op 12 juni vanaf ons reddingsschip de Aquarius. Italië had net geweigerd het schip toe te laten en het was nog volledig onduidelijk wat er nu met de honderden mensen aan boord ging gebeuren.

Inmiddels is de weigering van Aquarius symbolisch voor hoe het de vluchtelingen/migranten in het Middellandse Zeegebied vergaat. Ook een reddingsschip van Mission Lifeline en een Deens containerschip, beide met geredde drenkelingen aan boord, werden in juni in eerste instantie door Malta en Italië geweigerd.

Verantwoordelijkheid

Ik snap dat het politieke antwoord op deze kwestie moeilijk is, maar dat is geen excuus voor het uitblijven van echte oplossingen. Die missen nu op een schandalige manier. Want is het niet absurd dat er dit jaar al meer dan 1.400 mensen omgekomen zijn in de Middellandse Zee? En dat wij daar als Artsen zonder Grenzen al sinds 2015 reddingsacties moeten uitvoeren? Omdat de Europese Unie in toenemende mate weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen die zich aan haar grens melden? In plaats daarvan kiezen de Europese leiders ervoor om de Libische kustwacht te steunen, zodat die de mensen op de gammele bootjes kan onderscheppen en terug kan sturen. En dat terwijl zij de onmenselijke omstandigheden in de Libische detentiecentra kennen. Kwetsbare mensen worden in deze centra vaak mishandeld en misbruikt en er is sprake van mensenhandel. Toch steunen ze die ‘opvang’ financieel.

Medemenselijkheid

Het is niet waarschijnlijk dat de situatie die we nu zien in Afrika in de komende decennia zal veranderen. Jonge mannen en vrouwen zullen blijven vluchten voor geweld en armoede. Het kan niet zo zijn dat de enige optie voor hen een levensgevaarlijke tocht op zee is. Óf een uitzichtloos bestaan van marteling en uitbuiting door mensensmokkelaars.

Als medisch-humanitaire organisatie is het onze taak door te gaan met het redden van mensen en aandacht te blijven vragen voor hun lot. Wij zijn u er dankbaar voor dat we dat met uw steun kunnen doen, in de hoop dat de medemenselijkheid in deze kwestie uiteindelijk de boventoon gaat voeren.

Kijk op www.artsenzondergrenzen.nl voor actuele informatie
over onze hulpverlening met de Aquarius.

Goed artikel? Deel het met anderen