‘We mogen de Rohingya niet vergeten’

Duizenden Rohingya sloegen in augustus 2017 op de vlucht voor het extreme geweld in Myanmar. Uitgeput, gewond en getraumatiseerd kwamen ze aan in Bangladesh. Inmiddels zijn de voorzieningen in het Kutapalong-kamp, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, flink verbeterd. Voor de Rohingya is de toekomst echter nog steeds onzeker.

Het Kutapalong-kamp gefilmd vanuit de lucht.
Het kamp groeide uit tot het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Inmiddels leven hier 626.000 mensen.

Veel bereikt voor de Rohingya

Rond de plaats Cox’s Bazar ligt een aantal vluchtelingenkampen. In totaal verblijven daar 919.000 Rohingya-vluchtelingen. Het Kutupalong-kamp is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, er leven ongeveer 626.000 mensen.

Adjunct-directeur Katrien Coppens bracht een bezoek aan de vluchtelingenkampen en zag hoe er in een jaar tijd veel is verbeterd voor Rohingya. ‘Het is waanzinnig om te zien hoeveel er is bereikt. Er is genoeg drinkwater beschikbaar en om de bereikbaarheid van medische zorg te garanderen, zijn er wegen aangelegd in het kamp. De medische situatie is inmiddels redelijk stabiel. Nog niet alles is opgelost, maar er zijn genoeg medicijnen beschikbaar en alle medische voorzieningen, zoals ziekenhuizen, zijn solide.’

Uitzichtloosheid voor stateloze Rohingya

Hoewel de omstandigheden in de kampen zijn verbeterd, zijn de grootste problemen nog lang niet opgelost. Katrien: ‘De uitzichtloosheid van de situatie zorgt voor grote onzekerheid onder de bewoners. De stateloze Rohingya hebben geen rechten en mogen geen geld verdienen. Hun kinderen krijgen geen toegang tot onderwijs. Bangladesh heeft de mensen op een ruimhartige manier toegelaten, maar het land blijft hulp nodig hebben om de mensen goed op te vangen.’

Toekomst van de Rohingya

De crisis in Myanmar is nog altijd niet voorbij en nog steeds trekken vluchtelingen richting Bangladesh. Zowel in Myanmar als in Bangladesh is de toekomst van de Rohingya volledig afhankelijk van anderen.

Katrien: ‘Onze grote zorg is dat de Rohingya vergeten worden en dat daarmee hun eerste levensbehoeften in gevaar komen. Wij willen dat er een duurzame oplossing komt voor alle Rohingya-vluchtelingen. Dat kan alleen als de Myanmarese regering hun rechten erkent. Dan pas kunnen zij beginnen met het opbouwen van hun leven. Ook willen wij dat er druk wordt uitgeoefend op de overheid van Myanmar om de vervolging van de Rohingya te beëindigen. Wij blijven actief in Bangladesh om de mensen van hulp te voorzien, maar er moeten oplossingen komen om de toekomst van de Rohingya te verbeteren.’

Hartelijk dank!

Jouw steun maakt het mogelijk hulp te bieden aan de Rohingya in Bangladesh en honderdduizenden anderen die medische zorg hard nodig hebben. Katrien Coppens: ‘We zijn erg dankbaar voor de bijdragen van onze donateurs, die het ons mogelijk maken hulp te bieden aan deze vluchtelingen. Dankzij de hulpverlening van buiten is de situatie op dit moment stabiel.’

Katrien Coppens werkt sinds 1997 voor Artsen zonder Grenzen, onder andere als adviseur humanitaire zaken, landencoördinator voor Sierra Leone en Niger, operationeel adviseur en operationeel manager voor onder meer Democratische Republiek Congo, India, Irak en Haïti. Sinds september 2012 is Katrien Coppens onze adjunct-directeur.

Onze hulp in Bangladesh


  • 656.200 consulten gegeven in onze (mobiele) klinieken
  • 1.390 baby’s ter wereld geholpen
  • 13.174 patiënten opgenomen
  • 2.230 ernstig ondervoede mensen behandeld


Op dit moment bieden wij hulp met ruim 2.000 internationale en lokale hulpverleners. Zij werken in verschillende ziekenhuizen en hulpposten verspreid over het kamp. Lees meer over onze hulp aan de Rohingya.

Onze hulp in Bangladesh


  • 656.200 consulten gegeven in onze (mobiele) klinieken
  • 1.390 baby’s ter wereld geholpen
  • 13.174 patiënten opgenomen
  • 2.230 ernstig ondervoede mensen behandeld


Op dit moment bieden wij hulp met ruim 2.000 internationale en lokale hulpverleners. Zij werken in verschillende ziekenhuizen en hulpposten verspreid over het kamp. Lees meer over onze hulp aan de Rohingya.

Goed artikel? Deel het met anderen: