Reddingsoperaties gedwarsboomd

Dramatische reddingsactie met onverwachte afloop

De Amerikaanse arts David Beversluis nam deel aan een van de laatste reddingsoperaties op de Middellandse Zee. Die eindigde na dramatische ontwikkelingen onverwacht in de Spaanse havenstad Valencia.


‘Tot mei 2018 werkten we bij onze reddingsacties soepel samen met de Italiaanse maritieme autoriteiten. Zij coördineerden de reddingsacties en wezen vervolgens de Italiaanse haven toe waar de geredde drenkelingen aan wal konden. Maar vlak voordat we eind mei vanuit Catania op Sicilië vertrokken, kwam er een nieuwe rechtse regering in Italië aan de macht. Die kondigde aan per direct de Italiaanse havens te sluiten voor migranten en vluchtelingen die op de Middellandse Zee waren gered.


Zinken

24 uur na vertrek kregen we van de Italiaanse marine een radiobericht over enkele boten in nood. Een ervan was aan het zinken en er lagen al mensen in het water. We slaagden erin om 230 mensen te redden. Helaas verdronken er ook twee mensen. We hoorden dat pas toen hun familie hen op het schip niet kon vinden.


Haven gesloten

Na deze reddingsactie namen we op verzoek van de Italiaanse marine nog eens 400 geredde mensen van hen over. Dit gebeurde volgens een vaste procedure die was ingesteld om zoveel mogelijk reddingsschepen op zee te houden. Met uiteindelijk 630 mensen aan boord zetten we koers naar een veilige haven in Italië. Maar toen hoorden we dat de Italiaanse havens echt voor ons gesloten zouden blijven.

Weer en wind

Op de avond van de derde nacht op zee, kwam het bericht dat Spanje bereid was om deze mensen te ontvangen en dat we naar Valencia konden varen. Het betekende dat deze al uitgeputte mensen nog vier dagen in weer en wind op het dek zouden moeten zitten. Om de reis naar Spanje veiliger te maken, moesten 500 mensen weer worden overgezet op de schepen van de Italiaanse kustwacht.


Waardigheid

Alles bij elkaar duurde de reis vanaf de reddingsactie tien dagen. In die tijd heb ik sommige mensen goed leren kennen. Alleen al door met hen te praten konden we iets voor hen doen. We konden hen iets van hun waardigheid teruggeven. Het was emotioneel best zwaar om hun verhalen aan te horen, maar gelukkig steunden we elkaar als team goed in het omgaan daarmee. Tegelijkertijd wilde ik me ook niet afsluiten voor die verhalen. Ze motiveren me om met dit werk door te gaan.


Zeer kwetsbare mensen

Dat Artsen zonder Grenzen en SOS MEDITERRANEE regelrecht werden gedwarsboomd bij het voortzetten van deze reddingsoperaties op de Middellandse Zee, is buitengewoon slecht nieuws. Het is schandalig dat Europa geen verantwoordelijkheid neemt voor het beschermen van mensen die zeer kwetsbaar zijn.’

David Beversluis

David Beversluis is arts en universitair docent Spoedeisende Geneeskunde aan de University of Southern Californiain Los Angeles. Voordat hij zich aansloot bij de reddingsoperatie van de Aquariuswerkte hij voor ons in Bangladesh, Tsjaad en Ethiopië.

Arts David Beversluis helpt de mensen die net zijn gered op zee uit hun reddingsvest. Middellandse Zee, juni 2018. Foto: Kenny Karpov

Onze hulp op de Middellandse Zee

Met in totaal vijf reddingsschepen voerden we sinds 2015 reddingsacties uit op de Middellandse Zee. In 2018 was alleen de Aquarius nog actief. In totaal redden we ruim 77.000 mensen, van wie ruim 3.000 in 2018.

Tijdens een dramatische dag op de Middellandse Zee werden 99 mensen gered door ons team op de Aquarius. Een onbekend aantal mensen raakten vermist. Januari 2018. Foto: Laurin Schmid

Een man die net is gered op zee wordt opgevangen door ons team op de Aquarius. Middellandse Zee, nabij Libië, augustus 2018. Foto: Guglielmo Mangiapane

Meer noodhulp:

Aquarius

Tuberculose

Noma

Jemen

C.A.R.

Bangladesh