Gevaarlijk spel

Een kind zit naast de restanten van afgeschoten raketten. Tussen augustus en december 2018 behandelden onze teams in Mocha 150 mensen die in de omgeving van de stad gewond waren geraakt door landmijnen of bermbommen. De meesten van hen waren kinderen.

De aanhoudende oorlog trekt een zware wissel op de bevolking van Jemen. Direct én indirect. Zo raken veel kinderen levensgevaarlijk gewond door de landmijnen en andere explosieven die overal in het land verspreid liggen.

Foto’s: Agnes Varraine Leca/AzG

Patiënten die zijn behandeld voor complexe botbreuken liggen in ons ziekenhuis in Aden. Veel patiënten zijn voor chirurgische behandeling doorverwezen door ons ziekenhuis in Mocha.

Anesthesist Elma Wong onderzoekt in ons ziekenhuis in Mocha een jongetje dat gewond is geraakt door een landmijn. De explosie trof ook drie andere leden van zijn familie. Twee van hen kwamen om het leven.

Ze werd naar het ziekenhuis gebracht op de rug van een ezel

De 5-jarige Amarah houdt de hand van haar grootmoeder vast. Tijdens het spelen in een veld pakte ze een voorwerp op dat ontplofte. Zij en drie vriendinnetjes raakten gewond, een jongen werd gedood door de explosie. Amarah werd naar het ziekenhuis gebracht op de rug van een ezel. Ze is inmiddels een aantal keer geopereerd in ons ziekenhuis in Mocha.


Het chirurgisch veldhospitaal in Mocha dat Artsen zonder Grenzen opende om oorlogsgewonden te kunnen behandelen dichtbij de frontlinie. Het veldhospitaal is de enige faciliteit die noodchirurgie biedt voor de bevolking van de regio.

Ons ziekenhuis voor noodchirurgie in Aden. We openden het in 2012. Toen de gevechten tussen de troepen van Ansar Allah en de door Saoedi-Arabië geleide coalitie in 2015 oplaaiden, was dit het enige chirurgische ziekenhuis in de stad dat nog functioneerde.

Het ziekenhuis in Mocha behandelt niet alleen oorlogsgewonden. Dit kindje is net gehaald met een keizersnede.