Een gezonde start in Sierra Leone

Een nieuw ziekenhuis

In Sierra Leone hebben wij een nieuw ziekenhuis geopend, speciaal voor moeders en kinderen.
Bekijk onze video en lees over ons eerste patiëntje.

Moeders en kinderen in Sierra Leone

In Sierra Leone hebben wij een nieuw ziekenhuis geopend, speciaal voor moeders en kinderen. Het ziekenhuis staat in het district Kenema, in het oosten van Sierra Leone. Dit gebied kent de hoogste sterfte ter wereld onder zwangere vrouwen en kinderen jonger dan vijf jaar. Om daar wat aan te doen, bieden we in het ziekenhuis vooral zorg voor ondervoeding en kindergeneeskunde.


Onze eerste patiënt

Verpleegkundige Amanda Hooyboer heeft onze eerste patiënt in het net geopende ziekenhuis behandeld. ‘Fudia, een meisje van 15 maanden, had al een maand koorts en diarree en ze was zwaar ondervoed.

Haar moeder was van bezorgdheid de wanhoop nabij. Stil keek ze toe hoe we Fudia onderzochten. We hebben haar speciale verrijkte voeding gegeven. Toen kwam er een voorzichtig glimlachje op het gezicht van ons jonge patiëntje. De dagen daarna zagen we het meisje aansterken en groeien.


De eerste van velen

Na een week was ze voldoende hersteld om naar huis te kunnen. Haar moeder wikkelde haar weer in de draagdoek. Met een voorraad medicijnen en speciale voeding liepen ze door de poort. En zo werd Fudia de eerste patiënt die we hier met succes hebben behandeld. Inmiddels de eerste van velen!’

Verpleegkundige Amanda Hooyboer komt uit Oregon, Amerika.
Zij werkte eerder als kinderverpleegkundige in ziekenhuizen, met name op de spoedeisende hulpafdelingen.

Burgeroorlog, ebola en ons ziekenhuis in Sierra Leone

Sierra Leone staat bekend om de burgeroorlog die er in de jaren negentig woedde en waarbij kindsoldaten werden ingezet. En om de grootschalige ebola-epidemie van 2014-2015, waarbij bijna een tiende van het medisch personeel stierf. Reden voor ons om lokale verpleegkundigen bij te scholen. We hebben hen meer vaardigheden geleerd op het gebied van specifieke zorg voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. Zodat deze verpleegkundigen in ons ziekenhuis moeders en kinderen kunnen helpen. Ons nieuwe ziekenhuis in het oosten van Sierra Leone heeft twee voedingsklinieken, een afdeling voor spoedeisende hulp en een voor kindergeneeskunde, een intensive care en een isolatie-afdeling. Ook gaan we er een kraamafdeling openen.

JA, IK HELP MET EEN (EXTRA) GIFT

Lees meer over onze hulp in Sierra Leone