Het enige ziekenhuis
in de omgeving

Dit gezin woont tijdelijk in een klaslokaal. Door steeds oplaaiend geweld worden veel mensen gedwongen te vluchten, soms wel meerdere malen. Velen verblijven in vluchtelingenkampen in Ethiopië, het buurland van Zuid-Soedan. Anderen keren terug om te ontdekken dat er bijna geen mogelijkheden voor levensonderhoud meer zijn.

In het noordoosten van Zuid-Soedan worstelen mensen om te overleven. Steeds oplaaiend geweld en het gebrek aan infrastructuur maken het bijna onmogelijk een bestaan op te bouwen. Daarom hebben we hier een ziekenhuis geopend: om hulp te bieden aan de mensen in het dorp Ulang en verspreide dorpjes aan de Sobatrivier. Hier zijn ook vluchtelingen uit andere delen van het land.

Foto’s: Igor Barbero/AzG

Nyayual heeft 9 kinderen tussen de 1 en 18 jaar. Door het conflict in Zuid-Soedan met geweldincidenten in haar dorp moest ze met haar gezin vluchten. Samen met honderden andere Soedanese vluchtelingen verblijft ze nu in het dorp Ying.

De kinderafdeling van het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Ulang, Zuid-Soedan. Projectcoördinator Madeleine Walder: ‘Moeders en kinderen hebben vaak een lange weg moeten afleggen en komen vaak in een kritieke toestand aan.’

Deze tweeling is veilig ter wereld gekomen in ons ziekenhuis. Moeder Yakong: ‘Als ik hier niet was gekomen, had het heel anders kunnen aflopen. Ik voel me veiliger nu Artsen zonder Grenzen hier is.’

'Ik voel me veiliger nu Artsen zonder Grenzen hier is.'


Onze verpleegkundige Bárbara en patiëntje Nyamach spelen met een opgeblazen chirurgische handschoen. Het meisje is opgenomen in ons ziekenhuis.

Onze medewerker onderzoekt de hoofdwond van een patiëntje. Tussen oktober 2018 en april 2019 hebben we hier meer dan 3.200 consulten gegeven. We hebben 719 patiënten opgenomen, waaronder 287 kinderen.

‘Toen ik aankwam in jullie ziekenhuis was mijn dochter heel ziek. Gelukkig is ze nu weer beter. Voordat dit ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen hier was zijn er veel mensen overleden.’ - Nyamach, 20 jaar.

JA, IK DOE EEN (EXTRA) GIFT

Lees meer over onze medische noodhulp in Zuid-Soedan