Project update

Over de hele wereld hebben wij projecten om mensen in nood te voorzien van medische zorg. Bekijk hier de laatste updates uit het veld.

MOZAMBIQUE

Noodhulp in rampgebied

Honderdduizenden mensen in Mozambique werden in maart en april getroffen door cyclonen Idai en Kenneth. Naast medische hulp hebben onze noodhulpteams voor schoon water gezorgd, met het oog op een cholera-uitbraak. Deze is nu onder controle. Ruim 1.150 hulpverleners werden ingezet voor de hulpverlening in het rampgebied. Noodhulpcoördinator Martine Flokstra: ‘Bijna iedereen heeft wel iets of iemand verloren, maar de veerkracht van de mensen is indrukwekkend.’

Dankzij de hulp van onze donateurs konden wij direct in actie komen na de ramp. Bedankt!

Foto: Giuseppe La Rosa/AzG

MALEISIË

Gratis medische zorg

In Maleisië kunnen ruim 160.000 (Rohingya) vluchtelingen uit onder meer Myanmar nergens terecht als zij ziek zijn. Omdat zij geen verblijfspapieren hebben, durven zij niet naar een ziekenhuis te gaan uit angst dat de immigratiedienst wordt gewaarschuwd. Voor de mensen die wel papieren hebben is medische zorg te duur, ondanks de 50% overheidskorting voor asielzoekers en vluchtelingen. Daarom bieden wij gratis medische zorg, waaronder in onze kliniek in Penang. Hier helpen wij elke maand 300 mensen met medische hulp en 250 met psychologische hulp.

Foto: Annaud Finistre

LIBIË

Rampzalige situatie

In juni heeft een van onze teams in twee detentiecentra in Libië een rampzalige situatie aangetroffen. In een pakhuis in Zintan waren 700 mannen, vrouwen en kinderen, opgesloten. Onder hen mensen die door VN-organisatie UNHCR als asielzoeker of vluchteling erkend zijn. Landencoördinator Julien Rackman: ‘Het was een ramp. Er woedt al maanden tuberculose in dat centrum. Mensen verkeerden in levensgevaar. Wij hebben hen direct naar het ziekenhuis gebracht.’ Ons team heeft voedsel en hygiëneartikelen uitgedeeld en repareerde de watersystemen.

Foto: Jérôme Tubiana/AzG

‘Het gaat er niet alleen om dat je een diagnose stelt of dat je medicijnen voorschrijft. Je helpt ook mensen hun ziekte de baas te worden en weer een toekomst te zien. In alle waardigheid en vrijheid.’

Christian Falkenstein werkt als psychotherapeut in Wit-Rusland. In dit land is resistente tuberculose een groot probleem. De behandeling voor deze dodelijke ziekte is zowel fysiek als geestelijk bijzonder zwaar voor de patiënten.

IRAK

Brandwondencentrum

De gezondheidszorg in Irak heeft door jaren van oorlog zware klappen opgelopen. Daarom openden wij in 2016 in Qayyarah een ziekenhuis. Voor de 300.000 mensen in deze stad en omgeving is het de enige plek waar zij terechtkunnen voor medische hulp. Vorig jaar hebben we ook een speciale brandwondenunit opgezet. Door gaslekken, kapotte warmwatersystemen en andere oorzaken als gevolg van de verwoesting door de oorlog, lopen veel mensen brandwonden op. Inmiddels hebben wij hier al 160 patiënten behandeld, waaronder veel kleine kinderen.

Foto: Candida Lobes/AzG

JORDANIË

Op de been helpen

In ons chirurgisch ziekenhuis in Amman, Jordanië, voert ons team elke maand bij 200 mensen hersteloperaties uit. Het gaat om slachtoffers van bommen en kogels. Ze komen onder andere uit Irak, Syrië en Jemen. Veel mensen zijn ernstig verminkt of hebben ledematen verloren. Met een 3D-printer maakt ons team protheses, zodat de patiënten de activiteiten die zij niet meer konden doen, toch weer (gedeeltelijk) kunnen oppakken. Voor de 7-jarige Abdulbari (niet op de foto) maakten we een nieuwe arm en been. Nu voetbalt hij er weer lustig op los en heeft zijn vader weer hoop op een toekomst voor zijn zoon.

Foto: Elisa Oddone

Lees hier meer over waar wij werken