Voorwoord Nelke Manders

Handelen vanuit ons hart

Op het moment dat ik dit schrijf vaart een van onze teams op zee. We hebben onze eerste reddingsactie inmiddels uitgevoerd. Onze reddingsoperatie op de Middellandse Zee herstarten, is een stap die we na lang wikken en wegen hebben gemaakt.


Jij, als kenner van onze organisatie, weet dat wij daarmee niet de gemakkelijkste weg kiezen. Eind vorig jaar hebben wij onze hulp op zee moeten staken. Tegenwerking in de vorm van politieke druk en beschuldigingen heeft ons gedwongen aan wal te blijven. Maar na onszelf kritische vragen te hebben gesteld, komen wij tot dezelfde conclusie die wij al zo’n 40 jaar maken: mensen in nood moet je helpen.


Samen met jou doen wij dat in landen als Syrië, Zuid-Soedan en DR Congo. Landen waar oorlog en geweld slachtoffers maken en mensen in een crisissituatie verkeren. Net zoals dat geldt voor de mannen, vrouwen en kinderen die vanuit Libië de Middellandse Zee op vluchten. Wij bieden hen de zorg van een huisarts omdat die ontbreekt. Wij helpen zwangere vrouwen. Wij reanimeren mensen, we verzorgen brandwonden en botbreuken.


Mensen in nood moet je helpen. Vanuit menselijkheid. Vanuit die optiek is er voor ons geen andere keuze. Dit is waar wij voor staan. Met een uitgestoken hand mensen redden van de dood. Hoe moeilijk dat soms ook is. Want zoals je weet: dat weerhoudt ons niet. Integendeel. Het maakt ons juist nog meer vastberaden.

Nelke Manders
directeur Artsen zonder Grenzen

Heb je vragen?
We beantwoorden ze graag.