Project update

Over de hele wereld hebben wij projecten om mensen in nood te voorzien van medische zorg. Bekijk hier de laatste updates uit het veld.

BANGLADESH

Medische zorg opgeschaald

In 2009 hadden onze teams slechts 1 kliniek in de vluchtelingenkampen rond Kutupalong, Bangladesh. Vandaag de dag hebben we er 10. ‘De mensen in het kamp zijn volledig afhankelijk van humanitaire hulp. We moeten ons afvragen hoe lang dit door kan gaan’, zegt noodhulpcoördinator Arunn Jegan. Meer dan 900.000 Rohingya vluchtelingen afkomstig uit Myanmar leven nu al 2 jaar in vluchtelingenkampen. De leefomstandigheden in deze kampen zijn slecht. Onze teams hebben de medische zorg en zorg voor schoon drinkwater opgeschaald om zoveel mogelijk mensen te helpen.

Foto: Vincenzo Livieri

VENEZUELA

162.000 malariapatiënten behandeld

‘Door de stroomstoringen in Venezuela komen ziekenhuizen en klinieken in de problemen. Daarnaast hebben ze ook nog eens een tekort aan medische benodigdheden en personeel’, zegt onze noodhulpcoördinator Tara Newell. Door de verslechtering van de gezondheidszorg neemt onder meer het aantal malariapatiënten in Venezuela toe. Sinds 2018 hebben onze teams 290.000 mensen getest op malaria. We hebben meer dan 162.000 mensen behandeld tegen de ziekte en meer dan 76.000 muggennetten uitgedeeld.

Foto: Diana Puyo

NIGERIA

Voedingskliniek in draait overuren

In het noordoosten van Nigeria behandelen we ernstig ondervoede kinderen met medische complicaties. Elke maand worden er gemiddeld 300 kinderen in onze kliniek opgenomen. In mei en juni 2019 lag het aantal ondervoede patiëntjes zelfs nog hoger. Mensen hadden onvoldoende voedsel tijdens de zogenaamde ‘hongerkloof’, de periode tussen twee oogsten in. Omdat het voedingscentrum in Nigeria zijn capaciteit volledig had bereikt, konden we niet iedereen toelaten. Projectcoördinator Ewenn Chenard: ‘We hebben moeite om de groeiende instroom van patiënten op te vangen, maar we blijven doorgaan’.

Foto: Yuna Cho

‘Als psycholoog probeer ik samen met de kinderen oplossingen te vinden voor hun problemen. Ik leer ze technieken om beter om te gaan met herinneringen aan de oorlog, nare gevoelens en nachtmerries.’

Siri Kvam werkte als psycholoog in Zuid-Soedan en helpt ex-kindsoldaten hun plek terug te vinden in de maatschappij. Deze kinderen zijn zowel fysiek als mentaal beschadigd door wat ze hebben meegemaakt.

AFGHANISTAN

Hulp aan vluchtelingen uitgebreid

De vluchtelingen in de kampen bij de stad Herat in Afghanistan hebben het steeds moeilijker. De humanitaire hulp neemt af en de watervoorraden raken op. We hebben onze medische zorg uitgebreid. Sinds december vorig jaar bieden onze teams basisgezondheidzorg, vaccinaties en zorg voor ondervoede kinderen. ‘Door de teruglopende watervoorraden krijgen mensen last van diarree en overgeven. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de slechte sanitaire omstandigheden’, zegt Azada Barez, arts in onze kliniek in Herat.

Foto: Noor Ahmad Saleem

PAKISTAN

Speciaal project voor verminkende ziekte

In onze kliniek in Peshawar in Pakistan behandelen we patiënten met viscerale leishmaniase. Deze ziekte wordt overgedragen door de beet van een zandvlieg en veroorzaakt pijnlijke wonden. De ziekte is niet dodelijk, maar kan wel leiden tot psychische trauma’s. De fysieke verminking als gevolg van de ziekte zorgt voor stigma en discriminatie. Onze kliniek behandelt iedere maand tussen de 250 tot 300 patiënten. ‘Sinds de start van dit project hebben we meer dan 2.000 mensen kunnen behandelen’, zegt onze medische teamleider dr. Parvez Khan.

Foto: Nasir Ghafoor

Lees hier meer over waar wij werken