Voorwoord Nelke Manders

Een moeilijk besluit

Na acht jaar oorlog opnieuw op de vlucht moeten slaan voor gevechten. In de afgelopen twee weken overkwam het duizenden mensen in het noordoosten van Syrië. Onze teams werkten al in het gebied. Toen de aanvallen begonnen, vluchtten zij mee met de bevolking, het ziekenhuis en de stad leeg achterlatend. We bleven gezondheidszorg bieden, maar helaas moesten we al snel een heel moeilijk besluit nemen. Om veiligheidsredenen konden we niet anders dan onze internationale medewerkers evacueren en ons werk grotendeels opschorten.


Het allerlaatste wat we willen is onze patiënten achterlaten als geweld toeslaat. Zoals dat ook geldt voor het achterlaten van onze lokale collega’s. In Noordoost-Syrië zijn een aantal van hen nu zelf vluchteling. Op zoek naar veiligheid en bezorgd om hun gezin, vrienden en familie. Toch blijven ze zich inzetten en bieden zij hulp waar ze dat kunnen. Dat raakt ons bijzonder en we zetten alles op alles om hen bij te staan waar we maar kunnen.

Inmiddels bieden we in Irakees grensgebied hulp aan de vluchtelingen met mobiele klinieken. Maar natuurlijk willen wij het liefst terug naar Noordoost-Syrië. Daarom blijven we met alle partijen in gesprek om zo snel mogelijk weer de hulpverlening in het gebied op te pakken.


Ondertussen zijn we ook in veel andere noodsituaties actief. In dit nummer vertelt Nick Schreiner, specialist op het gebied van water, hoe hij onder meer in Mozambique en Bangladesh voorkwam dat veel mensen ziek werden. Hoe hij in het enorme Rohingya vluchtelingenkamp in Bangladesh met zijn team voor 1,3 miljoen schoon drinkwater liter per dag zorgde.

Hulpcoördinator Pierre van Heddegem biedt hulp in DR Congo. Daar heeft een mazelenepidemie al aan meer dan 3.000 mensen het leven heeft gekost. Pierre vertelt over hoe we de bestrijding van de epidemie aanpakken in een gebied waar goede wegen ontbreken en het cruciaal is toch snel grote afstanden af te leggen om mensenlevens, met name dat van kinderen, te redden.

Uw bijdrage maakt deze en onze andere hulpprojecten mogelijk. Heel veel dank daarvoor!

Nelke Manders
directeur Artsen zonder Grenzen

Heb je vragen?
We beantwoorden ze graag.