Zorg bij de mensen thuis

In de afgelegen heuvels van Churachandpur kunnen mensen met hiv en/of tuberculose terecht bij onze kliniek voor behandeling.

Wij zijn de enige internationale hulporganisatie die werkt in de deelstaat Manipur.

India behoort tot de landen met het hoogste aantal tuberculosepatiënten. Vooral in de staat Manipur komt de ziekte veel voor. Mensen raken bovendien met meerdere ziekten tegelijk besmet, zoals ook met hiv en hepatitis C. In Manipur hebben we drie klinieken waar we hen gespecialiseerde zorg bieden. Om het gevaar van besmetting zoveel mogelijk te beperken, bezoeken onze teams patiënten ook aan huis.

Foto’s: Jan-Joseph Stok/AzG

Thongsei Lupho (44) komt al zeven jaar bij ons in de kliniek voor een hiv-behandeling. Ook zijn zoon en oudste dochter hebben hiv. Thongsei vindt het moeilijk om zich onder de mensen te begeven uit angst voor discriminatie. Ook zijn dochter schaamt zich en verbergt het voor haar vriendinnetjes.

Kim (50) lijdt aan eenresistente vorm van tuberculose. Ze is nog maar enkele maanden bezig met de behandeling en is nog besmettelijk voor anderen. Ze mag haar huis niet verlaten en daarom behandelt ons team haar thuis.

Onderdeel van de huidige kuur voor resistente tuberculose zijn pijnlijke injecties die dagelijks moeten worden toegediend. Om te voorkomen dat patiënte Grace (17) haar familie besmet, hebben we een huisje gebouwd naast dat van haar ouders.

Om te voorkomen dat Grace haar familie besmet, hebben we een huisje gebouwd naast dat van haar ouders


Door het gebrek aan medische middelen in de zorg raken mensen zelfs met twee ziekten tegelijk besmet. Door dat de ene ziekte het verloop van de andere ziekte kan versnellen, wordt de patiënt nog kwetsbaarder en de behandeling moeilijker.

Laborante Sobita bekijkt tuberculosemonsters onder de microscoop. Het lab in onze kliniek kan snel uitsluitsel geven over ziektes als hiv, hepatitis B of C, tuberculose en (multi)resistente tuberculose.

Guite (32) werd twee jaar lang behandeld voor multiresistente tbc en is nu gelukkig genezen. Positief denken is zijn levensmotto. Hij had zelf veel aan de gesprekken met onze supportgroepen. Nu zet hij zich in om lotgenoten te steunen in hun behandeling.

JA, IK DOE EEN (EXTRA) GIFT

Lees meer over onze medische noodhulp in India